vrijdag 25 september 2009

Bibliotheek Zwolle, een school, studenten...

De feiten:
Via Geert krijg ik het verzoek binnen:
180 studenten kunstacademie eerstejaars, 6 groepen, 20-25 minuten per groep, 3 uur achter elkaar, van 16.00-19.00 uur op 24 september. In deze 3 uur bezoeken zij een aantal culturele instellingen in de stad, waaronder Bibliotheek Zwolle Centrum.

Probleem:
Deze studenten kunnen op vertoon van de schoolpas en een legitimatie een gratis biebpas ophalen maar doen dit te weinig! Geert en ik willen heel graag dat we dit tij weten te keren en dat de studenten na het bezoek terugkomen om hun pas te laten maken. Op de dag zelf is het onmogelijk om 30 studenten in 20 minuten in te schrijven.

Het is vrijdagmiddag 18 september
Ik heb zojuist een bevestigingsmail naar de school gestuurd dat het door kan gaan maar ik heb nog geen idee wat we dan gaan doen met de studenten. Rondlopen en een opdracht in elk geval, en iets met een displaytafel. Ik stuur dus vast een mail naar Margriet V om te vertellen wat ik in haar winkel van plan ben en of iemand op donderdagmiddag/avond kan helpen om studenten op te vangen.

Maandagmiddag 21 september
Ik hou met Elin een korte brainstorm van een half uur en we komen op een snelle rondgang door de bieb waarbij we alleen de muziek/film, romans en kunst- en cultuur laten zien. We bedenken een opdracht: een korte recensie schrijven naar aanleiding van een voorbeeld dat ik eens in een boekhandel zag. Gelukkig had ik er foto's van gemaakt.
's Middags brengt Margriet D een stapel flyers "Free of charge" die we uit kunnen delen aan de studenten, had Geert alvast aan haar gevraagd. Alle informatie over lid worden staat daarin.

Dinsdagochtend 22 september
O, help! Degene die met de rondleiding aan de slag moet meldt zich ziek en Elin gaat vanaf woensdag met vakantie. Wie hebben we dan nog? Noortje? Ikzelf? Maar donderdag is ook de opening van Zwolle Zuid. O, help!

Dinsdagmiddag
Margriet V en Elin denken mee over de uitvoering. Kunst en cultuur blijkt geen goed idee: daar is een grote saneeroperatie aan de gang in verband met een interne verhuizing. Statenzaal moet het zijn. Natuurlijk! Ons paradepaartje!
Het idee krijgt vorm: studenten zoeken een DVD, CD of boek dat zij al gekeken, geluisterd of gelezen hebben. Dat nemen ze mee naar de Statenzaal en daar schrijven zij een recensie op een speciale strook. Deze strook gaat om het materiaal en dat wordt op een displaytafel gelegd. De taken worden verdeeld: Elin knutselt een strook en displayposter in elkaar, Margriet V gaat een tafel en een begeleider regelen en ik vraag Margriet D of zij de displayposter kan opmaken en printen als Elin alles aangeleverd heeft. Daarnaast ben ik nog steeds op zoek naar een uitvoerder...Noortje?

Noortje blijkt niet bereikbaar want ze werkt vandaag op een brede school. Via SMS leer ik dat ze thuis niet in webmail kan. Als ik 's avonds in de trein zit SMS ik haar dat we het er woensdag maar over gaan hebben.



Woensdag 23 september
"Vandaag wil ik alles klaar hebben liggen" roep ik tegen iedereen. Elin heeft de strook leuk ontworpen maar in een onbewerkbare versie aan me opgestuurd. En vanaf vandaag zit die op Ibiza, grrrr.
Ik stuur het bestand aan Astrid die er ook geen raad mee weet maar mij adviseert om ermee naar Margriet D te gaan.
Goed idee! Margriet D heeft geen tijd maar wil het wel doen, gelukkig! Liever wel op haar manier, dus dat wordt een andere letter, een echt logo, een kleurtje. Nou, kon niet beter! Ook de poster meteen met haar afgestemd. Als deze klaar is gaat ie naar Dinie, die weet hoe dat boven zo'n tafel opgehangen moet worden.

Margriet V vertelt in de wandelgang aan me dat een stagiaire, Judith morgen erbij is om te helpen begeleiden. En iemand zet een grote doos met tasjes voor de studenten op mijn bureau, van de school.

Met Noortje beland ik aan de onderhandeltafel: zij wil niet te laat naar huis donderdag maar ik wil graag bij de opening Zwolle Zuid zijn. Aangezien ik in de veronderstelling verkeer (vraag me niet hoe..) dat de opening van Zwolle Zuid om 15.00 uur begint bereiken we het compromis: Noortje doet de eerste 3 groepen van 16.00-17.30, ik de laatste 3 van 17.30-19.00 uur.

Inmiddels staan de stroken op een groot A3 vel dat door Angelina gekopieerd moet worden en daarna gesneden. We belanden in een zoektocht naar een snijmachine. "Tweede verdieping zei iemand" vertel ik haar. Even later komt ze terug met de mededeling dat je daar overdwars niet zulke grote vellen in kan doen. Ik weet niet meer wie dat zei maar om 10 voor 4 kom ik erachter dat er een heuse elektrische snijmachine in het magazijn staat. Angelina is dan al aan het inpakken om naar huis te gaan. Maar geen nood, ik kan dat ook best, snijden: dit sleuteltje omdraaien en je moet de 2 knoppen tegelijk indrukken, anders doet ie het niet. Maar er gebeurt niks. Na een paar minuten dit en dat proberen (andere volgorde, zit de stekker er wel in, waar gaat dat verlengsnoer naartoe?) besluit ik om het morgen dan maar aan een man te gaan vragen want dat willen die machines toch het liefst.

's Avonds thuis check ik de uitnodiging van de opening Zwolle Zuid: start om 17.00 uur, ShitShitShit!

Donderdagochtend 24 september
Vanuit de trein stuur ik een informatiemailtje naar Astrid want er moet iets op intranet in het logboek over de groepen die vandaag komen. Gelukkig kan zij het er alvast op zetten.
Eind van de ochtend ben ik op kantoor. De stroken moeten nog gesneden en dat blijkt zo simpel te zijn dat er geen man bij hoeft te komen: ik was een ander knopje vergeten...en nog wel een rood knopje, pff.

Donderdagmiddag
Nu de stroken klaar zijn kunnen we de route gaan lopen en alles klaarzetten in de Statenzaal. We oefenen meteen het praatje en het lijkt te passen in de korte tijd. Noortje start om 16.00 uur samen met Judith, die vooral bij de deur en de tafel blijft om verdwaalde studenten op te vangen. Ik gebruik de tijd dan maar om nog wat ander werk af te krijgen.

Om 17.00 uur besluit ik om de laatste groep van Noortje mee te lopen, (af) te kijken hoe het gaat en maar vast warm te lopen. Tot mijn verrassing staat er een tafel met gerecenseerde DVD's, CD's en boeken, precies zoals ik het mij had voorgesteld!! En er kan nog meer bij.



Als ik even later zelf met zo'n groep studenten door de bieb wandel hoor ik de leuke reacties en opmerkingen over het boek of DVD die ze hebben uitgezocht. Ze vertellen elkaar waarom ze dit of dat gekozen hebben, zien bij een ander iets waardoor ze toch besluiten een andere keuze te maken of zijn heel resoluut: dit MOET je lezen!

De opdracht vinden ze leuk, zo leuk, dat ik heel erg spijt heb dat ik geen camera bij me had toen ze daar zaten in de Statenzaal, in de bankjes. Allemaal voorovergebogen schrijvend op een strookje van de bieb met de tekst: "Tips van studenten"

dat maakte mijn andere spijt, die van Zwolle Zuid wel helemaal goed!

Je ziet het resultaat, met dank aan Noortje, Margriet D, Judith, Astrid, Margriet V, Dinie, Angelina, Elin, Geert (Wat een team!) En met grote dank aan alle studenten eerstejaars van Artez Zwolle!