donderdag 31 juli 2008

Ondertussen op de zomerschool

Het is natuurlijk veel te warm om door te werken en helemaal om achterstallige 23dingen te doen. Valt me op dat ik niet de enige ben die een beetje achterloopt met de cursus. Daarom mezelf maar even een schop onder de kont geven: binnenkort volgen meer dingen. Zo, die staat. Daarnaast ga ik ook meer kijken naar en reageren op andermans resultaten. In de wandelgangen hoor ik er wel over maar ik volg er maar weinig in het echt. En aangezien dat juist de kick geeft om door te gaan doe ik meteen een oproepje aan iedereen die dit leest om meer bij anderen te reageren. Te beginnen bij mij natuurlijk ;))

woensdag 30 juli 2008

Silence!! I kill you!


Als die ringtone ergens tot z'n recht komt is het wel in de bibliotheek, toch? Die kunnen we via onze gratis interneteilandjes (of hoe die ook heten), toch wel gratis aanbieden?




Kunnen wij leuk meeliften op deze peperdure irritante mediacampagne? Natuurlijk wel! Guerrilla marketing heet dat!

Tips:
-Maak een poster en hang die op alle stilteplekken en in de jeugd/jongerenbibliotheek en in alle backoffice kantoren
-Zet de ringtone gratis op de publiekspc’s met instructie en de tekst als screensaver
-organiseer buikspreekworkshops met een echte Achmed
-organiseer een tentoonstelling van handpoppen/sprekende poppen oid
-organiseer een buikspreek-idols
-organiseer een cursus “veilig ringtones downloaden op je mobiel”
-organiseer een buikspreekvoorstelling
-regel t-shirts met de tekstballon (alleen voor personeel)

Doe dit ook:
-Leg dit alles uit in je interne communicatie met bijbehorend filmpje en kijk ook vooral even naar de andere filmpjes van Jeff Dunham (Jeffafaaah…)
-Kijk of je netwerkpartners kunt vinden voor sponsoring of samenwerking

-En vooral: Zorg dat je actie in de pers komt!!

Doe dit niet:
-Als je geen tijd hebt
-Een klein beetje, wat je ook doet: groot aanpakken, liefst zodanig dat het iedereen tegelijk opvalt, plan het dus zorgvuldig in.
-Als het meer kost dan het oplevert

Beetje lawaai maken mag ook wel eens, vind ik. Nou, en als wij het niet doen kan het altijd nog in de trein.

dinsdag 29 juli 2008

Wat doe je met rommel?

Dat bibliotheken verzamelplaatsen zijn, dat is bekend. Op sommige plaatsen in het gebouw wordt dat dan ook letterlijk opgevat, is mij opgevallen. Er zijn plaatsen waar ongemerkt zoveel rommel verzameld is, dat niemand weet wat er eigenlijk mee moet gebeuren. Plaatsen waar ook zomaar nieuw aangeleverd, pas besteld materiaal in kan verdwijnen waardoor een zoektocht onvermijdelijk is. Er komen mailtjes langs in de trant van: "Wie heeft dit-en-dat, dan-en-dan in ontvangst genomen en waar neergezet?" Daar dus, op die plek, tussen de rommel.

Zo'n zomerperiode is natuurlijk bij uitstek de gelegenheid om een grote zolder opruiming te houden maar wat doe je met de zooi? Blijkbaar voelt niemand zich geroepen om knopen door te hakken. Aan de andere kant is er ook best nog bruikbaar materiaal bij dat misschien geupcycled kan worden tot iets nieuws. Zouden er bibliotheken zijn die behalve afgeschreven boeken, ook afgeschreven meubilair aan de man brengen? Weggeven aan andere instellingen? Marktplaats?

Rondstruinend op YouTube kom ik onderstaand filmpje tegen. Kijk wat een lol je kunt beleven met een paar stukken karton. Ineens weet ik het: Met z'n allen een dagje spelen met ouwe troep in eigen huis! Daar kan heel mooi design uit ontstaan lijkt me, en wat al niet meer.

maandag 28 juli 2008

Beam me up, Scotty!

Weer terug van vakantie meld ik graag even dat ik sinds afgelopen vrijdag een iPhone bezit. Zoals je hiernaast kunt zien is mijn iPhone nu 3 dagen oud (en de teller loopt uiteraard door). Natuurlijk was ik op deze eerste dag mijn mailbox aan het doorspitten. Hierbij kwam ik in een mailtje van een van mijn collega’s een "Update over mediasoorten" tegen met de volgende tekst:


iPhone sinds 11 juli in Nederland
Met dit toestel kun je bellen, internetten, muziek en films afspelen. Ook zit er GPS op. Het product wordt uit marketingoogpunt schaars aangeboden. Internet is nogal traag, en het typen lastig. Je moet per se een T-Mobile abonnement erbij nemen, maar handige types hebben die beveiliging al gekraakt.


Met dit toestel kun je zoveel meer dan dat. En geloof me, aan het typen ben je in een minuut gewend, allerminst lastig en internet is niet traag maar je moet wel via een T-mobile verbinding werken en die moet dus wel binnen bereik zijn. De deal met T-mobile is overigens niet slecht vind ik, je hebt onbeperkt internet!

Vandaag had ik twee keer profijt van mijn nieuwe iPhone: ik kon snel mijn vakantiefoto’s tevoorschijn toveren en op het station aangekomen kon ik ‘gewoon’ via de ns-site de vertraging volgen en kiezen voor de snelste thuisreis in plaats van wachten op de gebrekkige communicatie ter plekke. En natuurlijk even bellen naar huis, maar dat kan met elk toestel. Helaas kan ik me nog niet laten opstralen...

woensdag 9 juli 2008

Verwondering

Gisteren ook naar de Star Trek-film: Generations gekeken? Ik wel. Het is de zevende Star Trek film waarbij Captain Kirk en Captain Picard elkaar ontmoeten. Het was niet de eerste keer dat ik deze film zag maar wel sinds lange tijd. Daardoor vielen ineens een aantal technische snufjes meer-dan-toen (de film is uit 1994) op hun plek. Onze wereld gaat echt steeds meer op de Star Trek wereld lijken, was mijn conclusie. Gisteravond dan.
Vanochtend realiseerde ik mij dat er een groot verschil is: binnen de Star Trek wereld is bijna geen verwondering over alles wat de toekomst brengt. Er is onderzoek, er moet een oplossing gevonden worden, maar verwondering is er niet. Alles wat in onze (de kijkers) ogen nieuw is, wordt als volkomen normaal direct opgenomen in het verhaal. Niemand vraagt zich af hoe het kan dat Data ineens emotioneel is. En wanneer hij er zelf achterkomt dat hij de emoties eigenlijk niet aankan weigert Captain Picard om de emotiechip uit te schakelen: "Deal with it!"

Hoe anders is dat vergeleken met de mensen die vanochtend de cursus 23dingen, vol verwondering, zaten door te nemen tijdens de koffie. Wat je allemaal kan met MSN en Hyves en waarvoor dat ook allemaal dient. En of je het nou echt nodig hebt en gaat gebruiken?

Ineens schiet het mij te binnen. Er is wel verwondering in Star Trek, Captain Jean-Luc Picard die oude aardse dingen zoals een boek uit de kast trekt, en zich erover verwonderd.

"Legends...are the spice of the universe, Mr. Data, because they have a way of sometimes coming true"

dinsdag 8 juli 2008

23vragen

Het blijft lastig in te schatten in hoeverre docenten zichzelf mediawijs genoeg vinden. Ook vraag ik mij af of een docent van een bepaald vak (de specialist) wel zit te wachten op een workshop of cursus om informatievaardig te worden. In hoeverre ziet hij of zij zelf de aansluiting bij de leerling en de bruikbaarheid bij de lessen. Welke informatie is werkelijk interessant voor docenten? Informatie voor docenten of informatie voor leerlingen? Welke van bijvoorbeeld de 23dingen cursus zouden voor docenten nuttig zijn om te gebruiken? Zijn er andere 23dingen waar zij juist meer aan hebben, die beter aansluiten bij het onderwijs? En zijn dat dan de 23dingen die docenten moeten leren kennen om zelf te gaan gebruiken of omdat de leerlingen er gebruik van maken en zij er kennis van moeten hebben?

Of vinden docenten het juist wel makkelijk om een informatiepakket (op maat) aangeleverd te krijgen? Willen ze helemaal niet zelfredzaam zijn maar het zoeken en vinden en 23dingen overlaten aan de specialist? Vooral weten dat die specialist er is, en wanneer bereikbaar. Zodat ie de leerling kan doorverwijzen: "Hee, het is nu 14.00 uur, ga naar de bieb want daar zit nu iemand die jou kan helpen met je verslag."

dinsdag 1 juli 2008

Been there, done that


Ondertussen ben ik zelf dus ook bezig met 23 dingen. Blijkt dat je er ook af en toe iets over moet schrijven;)) Nou, komt ie:

Introductie
1. Lees dit weblog en ontdek waar deze cursus over gaat: done that
Bloggen
2. Richt je eigen weblog in en plaats je eerste berichten: done that
3. Meld je weblog aan en begin je ontdekkingsreis: done that
RSS en RSS feeds vinden
4. Maak je leven eenvoudiger met RSS: mijn leven was al heel eenvoudig met RSS. Met Apple is RSS namelijk ingebouwd in Safari. Als ik op een site kom waar RSS op zit, herkent ie dat en kan ik met een druk op de knop de site in mijn bladwijzerbalk onderbrengen. Netvibes? Niet nodig voor mij. Hierboven een plaatje van mijn bladwijzeroverzicht. In de balk zie je dezelfde woorden staan. BTW: op mijn spiksplinternieuwe MacBook heb ik er nog niet zoveel instaan, ik ontdekte dat dat een stuk rustiger leeft...

Toegift